[learn_more caption=”Sportmassage – Sportzorgmasseur”] “Sportmassage is oorspronkelijk ontwikkeld om atleten te helpen hun lichaam voor te bereiden voor optimale prestaties en voor een beter en sneller herstel”
Bewegen wordt steeds meer gepromoot om gezond en fit te blijven. Daardoor heeft sporten in onze maatschappij de laatste jaren een populaire plek ingenomen. Meer mensen bewegen, iedereen met een eigen doel. Naast het doel om gezond te bewegen zijn er ook sporters die telkens een betere prestatie neer willen zetten. Een regelmatige sportmassage kan voor elke sporter baat hebben.
Preventie is een belangrijk doel van sportmassage. Door massage wordt gestreefd naar het doel blessures te voorkomen en spieren weer soepel te maken. Een blessure zal veel plezier bederven. Massage bereidt het lichaam voor op belasting en herstel van spieren.
Een sportmassage heeft als doel de spanning van de spieren te laten verlagen en de afvalstoffen sneller te kunnen afvoeren. Sportmassage kan zowel stimulerend als ontspannend werken.
Een sportmassage kun je dus op verschillende momenten inzetten;
– Vlak voor een inspanning. Sportmassage kan voor een training of wedstrijd gegeven worden, waarbij de stimulerende massage zorgt voor een goede doorbloeding en de spieren voorbereidt op de komende prestatie.
Let op, een sportmassage kan geen warming-up vervangen maar wel een belangrijke bijdrage leveren aan een goede voorbereiding voor een inspanning.
– Bij (opnieuw) beginnende sporters kan de sportmasseur een belangrijke rol spelen bij bv. de opbouw van een goede conditie en spierherstel.
– Kort na een inspanning (bijv. training of wedstrijd) om vocht en afvalstoffen in de spieren te laten afvoeren. De massage zorgt dan voor minder spierpijn en vermoeidheid, bevorderd het herstel en minder kans op blessures.
Het lichaam hersteld zichzelf natuurlijk ook, als dit op de juiste wijze gedaan wordt. Zo niet, dan kunnen resterende afvalstoffen ophopen en klachten veroorzaken.
Let op: dit kan snel plaatsvinden! Bijvoorbeeld bij sporters die op lager niveau bezig zijn waarbij het lichaam niet gewend is om de afvalstoffen af te voeren Of een marathonloper die de wekelijkse kilometer omvang aan het vergroten is. Een goede sportmassage, 1x per 3 a 4 weken, voor (beginnende) sporters kan er al voor zorgen dat de kans op blessures drastisch daalt. Daarbij kun je dus lekker blijven sporten en voel je je ontspannen en vrij.
Gun jezelf een moment voor persoonlijke aandacht voor je lichaam.
Je hoeft geen professional te zijn, om zuinig op je lichaam te zijn!
Meerwaarde van de Sportzorgmasseur t.o.v. de sportmasseur
- Eerst wordt een intake en een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Op basis van de persoonlijke situatie stelt de sportzorgmasseur een stappenplan op.
- De sportzorgmasseur mag ook (be)handelen bij blessures en klachten.
- De sportzorgmasseur werkt samen in de sportzorgketen met verschillende deskundigen, zoals sportarts, sportfysiotherapeut, sportpodoloog, sport diëtiste, etc
- De sportzorgmasseur kan bij diagnoses van verminderde mobiliteit, stabiliteit, kracht en/of lengte in spieren e.d., oefeningen meegeven om deze te verbeteren.
- Wanneer de trainingsbelasting en belastbaarheid niet in balans is, kan een advies gegeven worden voor aanpassing van het trainingsschema, waar nodig in samenspraak met de trainer.
- De sportzorgmasseur is aangesloten bij de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) en kan vergoed worden door de zorgverzekering. www.sportzorg.nl
[/learn_more]
[learn_more caption=”Ontspanningsmassage”]
In de huidige maatschappij hebben we dikwijls te maken met lichamelijke en geestelijke stress. Veel zittend werk en/of werken in dezelfde houding kunnen spierklachten veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn nek, rug en schouder klachten. Een ontspanningsmassage kan dan een zeer positief effect geven. Het werkt verlichtend en voorkomt erger.
Uit onderzoek blijkt dat een ontspanningsmassage een vermindering geeft van het stresshormon cortison en een verhoging van het ontspanningshormoon oxytonice.
Zorg dat jezelf er ook alles aan doet om stress en houding gerelateerde klachten te voorkomen. Denk aan een goede werk-/lichaamshouding, een goed afgestelde werkplek of een goede autostoel tijdens lange ritten. Neem ook tussendoor voldoende ontspanningsmomenten. Voldoende beweging is ook belangrijk om klachten te voorkomen en is een voorwaarde om behandeld te worden.
Ontspanningsmassage wordt gekenmerkt door herhalende lange zachte ‘strijkingen’. Daarnaast worden diepere massagegrepen toegepast op bepaalde plekken van het lichaam die speciale aandacht vragen. Spieren worden soepeler en de doorbloeding wordt gestimuleerd.
Gun jezelf een moment van ontspanning en persoonlijke aandacht van je lichaam.
[/learn_more]
[learn_more caption=”Taping”]
Sporttape of bandage
Met sporttape wordt het niet-elastische tape bedoeld. Deze tape en/of bandage kan worden aangelegd ter ondersteuning in het dagelijks functioneren en voorgaand aan deelname aan een sportactiviteit. Spieren en/of gewrichten worden tijdelijk gefixeerd.
Medical tape
“Medical tape” is een elastische tape. Deze kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename of juist afname te realiseren. De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwelling reductie en pijnvermindering. Medical taping is dus enorm veelzijdig.
Beide tapes kunnen zeer goed helpen bij ondersteuning in dagelijks functioneren na een blessure en bij de opbouw van de (trainings-) belasting. Het is een ondersteunende behandeling. Het helpt het ‘zelfgenezend vermogen’ van de client/sporter zoals ook een massage dat doet.
[/learn_more]
[learn_more caption=”Cupping”]
Cupping wordt al duizenden jaren toegepast. Het is simpel, veilig en kan een effectieve behandeling zijn. De oudste bewijzen van cupping komen uit Egypte en China.
De werking van cupping wordt wel eens versimpeld tot een lokale schoonmaak actie. Het lichaam is continu in actie. Daar waar (lokaal) hulp nodig is, kan een cup ervoor zorgen dat het lichaam de ‘aandacht’ hiernaar toe brengt en (lokaal) aan de slag gaat.
Door het vacuüm trekken ontstaat er onderdruk in de cup. Hierdoor zwelt de huid op en zal zuurstofrijk bloed zich verplaatsen in de richting van de cup. Ook wordt er als het ware ‘gezogen’ aan de onderliggende weefsels. In tegenstelling tot massage waarbij weefsels in eerste instant worden ‘dichtgedrukt’. De aanzuiging door de cup zorgt voor een versnelde voortbeweging van de intercellulaire vloeistoffen, bloed, lymfe.
Mogelijke effecten: doorbloeding stimuleren, spieren activeren, locale ophoping van afvalstoffen en vocht kan verminderen ((lymfe)drainage), het reinigt huid en bindweefsel, activeert immuunsysteem en werkt pijn dempend.
We weten allemaal dat bewegen en goede voeding bijdragen aan een gezond lijf. Cupping kan net als massage, dit natuurlijk niet overnemen. Wel kan met cupping disbalans in het (sportende) lichaam worden aangepakt.
In de praktijk “sportmassage Hengelo’ worden glazen en siliconen cups gebruikt. Deze worden stationair of met behulp van glijdende technieken ingezet.
[/learn_more]